De Vereniging:
Politiehonden vereniging de trouwe herder is opgericht in 1948.
Ons terrein en clubgebouw liggen in de bossen van Bladel, tussen de tipmast en de visvijver in.
Wij houden ons bezig met het de africhting van politiehonden.

Wat is een politiehond?
Een politiehond is een hond die is getraind op aspecten en situaties die een politieagent in de praktijk tegen kan komen met zijn diensthond. Het gaat hier om allerlei soorten oefeningen, zoals appel oefeningen springen en volgen ,zwemmen, speuroefeningen en aanvalsoefeningen. Hierna is de hond breed opgeleid en kan er verder voor een ander specialisme getraind worden. Een politiehond is een werklustige hond, moedig, betrouwbaar en sociaal. Veel mensen denken dat een politiehond gevaarlijk is. Het tegendeel is waar. Het zijn aanhankelijke honden die graag met mensen omgaan en graag voor ze willen werken. Maar zoals met alle levende wezens, ook hier zit natuurlijk verschil in. Maar 95 % van onze honden is zeer betrouwbaar.

Hoe train je een politiehond?
Normaal gesproken wordt er begonnen met een pup. Reu of teef is niet van belang. Tot een half jaar bestaat de training vooral uit opvoeden. De hond moet gesocialiseerd en vrij gemaakt worden. Dit houdt in dat hij op latere leeftijd geen problemen met vreemde situaties moet hebben. Het is de eerste 12 weken noodzakelijk dat je veelvuldig met hem op straat komt, in gebouwen en vooral hem of haar veel met mensen en andere dieren om laat gaan.
Tijdens deze periode is het ook wenselijk dat de pup al meegaat naar de club. Hij kan dan driften ontwikkelen door kijken naar andere honden en ook voor het socialiseren is dit belangrijk. De hond geeft vaak zelf aan wanneer er mee getraind kan worden. Bij de één is dat al met 4 maanden bij de ander pas bij 14 maanden. De Koninklijke Nederlandse politiehond vereniging waar we bij zijn aangesloten kent diverse certificaten. Normaal gesproken beginnen we bij elke hond met het programma politiehond 1, echter voor jeugdleden is er het basiscertificaat wat ook door volwassenen beoefend kan worden. Hier zit geen bijtwerk in. En er is een programma voor speur en reddingshonden.  
De eerste trainingen bestaan uit het gek maken op een apporteervoorwerp, een kistje en natuurlijk de pakwerker.
Zachtjes aan wordt er begonnen met het aanleren van de oefeningen zoals ze tijdens een examen worden afgenomen. Zodra de hond bijna het hele programma kent op het eigen terrein ga je bij andere clubs op hun terrein oefenen. Hier zal de hond in het begin nogal moeite mee hebben. De hond is een gewoonte dier en een vreemd terrein past zo gezegd niet in zijn gewoonte. Nadat de hond alle oefeningen beheerst schrijf je de hond in voor het examen. Indien je slaagt krijg je een certificaat bij de hond.

Hoe weet ik hoe ik een hond dat allemaal moet leren? 
De hond weet vaak beter wat de bedoeling is dan het baasje. Tijdens de opleiding van je hond moet je zelf ook veel leren.
Hoe beloon ik een hond, hoe corrigeer ik een hond, hoe zitten de oefeningen in elkaar.
Tijdens het hele traject krijg je ondersteuning van de rest van de vereniging.  

Nu heb ik een certificaat gehaald, wat dan?
Indien je een certificaat behaald hebt zijn er diverse mogelijkheden. Een hond met certificaat heeft een behoorlijke waarde. Er is door diverse instanties in binnen en buitenland veel interesse voor deze honden. Naar gelang de kwaliteiten, leeftijd en mate van africhting zitten de prijzen tussen de 3500 en 4500 euro! Veel mensen verkopen hun hond dan ook na behalen van het certificaat. Uiteraard is dat geen noodzaak. Als je erg aan je hond gehecht bent kun je er ook voor kiezen om een ander certificaat te behalen of om wedstrijden te gaan doen. Of je legt hem binnen op de bank en begint weer opnieuw met een pup om het de tweede keer nog beter te doen. Heb je voor een teef gekozen is het natuurlijk ook mogelijk om een nestje te fokken.

Wat moet ik nog meer weten? 
Ook zonder hond kun je lid worden van de vereniging. Je kunt dan op allerlei gebied behulpzaam zijn bij de africhting van politiehonden.
Het is belangrijk waar je je pup koopt. Koop niet zomaar een hond. Vraag duidelijk naar de afstamming van de pup.
Er zijn goede bloedlijnen op dit gebied zodat je al gericht een keuze kunt maken.
Een aanbevolen site op dit gebied is www.bloedlijnen.nl

Niet elke hond is geschikt als politiehond.

Mocht je hond onverhoopt niet geschikt zijn voor één van de certificaten zullen we je adviseren om te stoppen met de training. Het is dan aan jou de keuze of je een andere hond koopt en doorgaat met trainen of misschien opgeleid wilt worden tot pakwerker.

Je traint zelf je hond met de hulp van medeleden.